Talvivaelluksen aaton tunnelmia

Yksi pitkä odotus päättyy pian: pääsen talvivaellukselle Lappiin. Palaan tuttuun paikkaan: Hetan ja Näkkälän väliseen maastoon Enontekiölle. Lähden hiihtolomaviikon alussa, lauantaina aamulla Oulusta Eskelisen pikavuorolla Rovaniemelle, jossa vaihdan Enontekiölle vievän jatkoyhteysauton kyytiin. Nyt saankin olla tarkkana tuon vaihdon kanssa, sillä jokaisella aiemmalla kerralla olen jatkanut Roista Karigasniemelle, kun olen ollut matkalla Ailigastunturille. Vielä minä sinnekin taas menen, mutta nyt on Enontekiön vuoro.

Nyt alkavan vaelluksen alkumatka on toisinto vajaan kolmen vuoden takaiselta reissulta, jolla kävin ensin hiihtoretkellä Pahtakurussa ja sitten kahden yön pituisella lumikenkäretkellä, joka ulottui Näkkälän välituvalle asti. On hienoa palata takaisin. Tällä kertaa retki kestää kuusi yötä, joten minulla on mahdollisuus edetä kauemmas Hetasta.

Tarkkaa reittisuunnitelmaa minulle ei ole, eikä ehdotonta päämäärää, jonne olisi välttämättä päästävä. Alue, jolla liikun, rajautuu lännessä Närpistöjokeen ja idässä Näkkäläjokeen. Ehkä hiihdän Näkkäläjärvelle asti. Aikomukseni ei ole kuitenkaan hiihtää suoraan sinne ja takaisin, vaan käyn tutkimassa paikkoja myös sivummalla. Päivämatkat pyrin pitämään maltillisina, jotta retkestä tulisi tunnelmaltaan leppoisa. Nyt lähden nautiskelemaan, en vaikeuksia etsimään.

Ainoa tarkka askelmerkki tällä reissulla sijoittuu perjantai-iltaan: silloin majoitun Hetan Majataloon, josta olen varannut yhdeksi yöksi majoituksen. On hienoa lopettaa vaellus tällä tavoin – useinhan kaikki kiva on retken päättyessä jo takanapäin, mutta nyt edessä on vielä yksi hieno kokemus. Hetan Majataloon on aina mukava mennä ja oman – toki aika rajallisen – hotellikokemukseni pohjalta pidän sitä Suomen viehättävimpänä majoitusliikkeenä.

Retkifilmi ja -kertomus tulevat sitten aikanaan, ja siinä määrin kuin vaelluksellani pysyn matkapuhelinverkon peittoalueella, luvassa on myös kuvaterveisiä reissulta sosiaaliseen mediaan – Instagramiin, Twitteriin ja Facebookiin (jossa oleva sisältö on näkyvissä vain kavereilleni).

Otsikkokuva on kevään 2014 retkeltäni Hetasta Näkkälän välituvalle.

2 vastausta artikkeliin ”Talvivaelluksen aaton tunnelmia

 1. Aki Ihanajärvi

  Hyvää reissua! Varmasti hienoa päästä pohjoiseen hiihtelemään, mutta onpa tänään mahtava talvinen hiihtosää myös täällä Hartolan suunnalla, jossa vietän tätä viikonloppua 🙂

  Vastaa
  1. TapaniK Artikkelin kirjoittaja

   Hienoa oli hiihtää Lapin lumilla, ja on hienoa viettää vielä yksi päivä Hetassa. Hyviä reissuja ollut sullakin; mielenkiinnolla luin pöllöjen kuuntelusta.

   Sain vähän ennen tänne lähtöä tilaamani mikrofonin, jota on tarkoitus hyödyntää mm. luonnon äänien tallennukseen retkillä, mutta en vielä ehtinyt testata. Kerron myöhemmin lisää, jos se osoittautuu toimivaksi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *