Tespack Mini on viidenkymmenen euron hintainen pieni yhdistetty aurinkokennolaturi ja virtapankki. Laite on saatavilla joko mustana tai keltaisena. Tärkeimmät ominaisuudet:
– akun kapasiteetti 5000 mAh (litiumpolymeeriakku)
– laturin teho 1,2 W
– mitat 141 mm x 86 mm x 13,5 mm
– paino 125 g
– input 5 V / 1 A (USB micro B)
– output 2 kpl 5 V / 1 A (USB standard A)
Paketissa tulee itse laitteen lisäksi englanninkielinen käyttöohje, USB-kaapeli (micro B / standard A) ja karbiinihaka, jolla laturin voi ripustaa vaikka rinkan päälle aurinkoenergiaa keräämään. Laitteessa on lisäksi pienen taskulampun korvikkeeksi kelpaava kirkas ledi, jonka voi laittaa palamaan joko yhtäjaksoisesti tai vilkkumalla.
Virtapankin lataaminen USB-sähköllä kestää valmistajan mukaan 5 tuntia. Käytännössä latausaika riippuu siitä, kuinka paljon virtaa käytetty laturi jaksaa antaa. Esim. kännykän tai kameran laturilla lataaminen voi kestää kauemminkin. Laite lämpenee ladattaessa hieman, mutta ei häiritsevästi. Auringon valolla lataamisen valmistaja lupaa tapahtuvan 20 tunnissa.
Virtapankissa on neljä sinistä lediä, jotka ilmaisevat latauksen määrän 25 % portaissa. Akun latautuessa yksi ledeistä palaa vihreänä.
Soikean muotonsa ja pehmustettujen reunojensa ansiosta Tespack Mini on miellyttävän tuntuinen kädessä eikä se säiky pieniä kolhuja. Liittimien suojana on kumiset kannet. Laite on valmistajan mukaan vesitiivis, mutta ei kuitenkaan upotettavaksi asti.
Virtapankki oli minulla mukana Rokuan-retkelläni marraskuun lopussa. Olin kotona ladannut sen täyteen pari päivää ennen retkeä. Retkellä latasin sillä kännykkäni (Nokia 515), jonka akun (1200 mAh) varausta oli latauksen alussa jäljellä 1 tolppa neljästä. Muutamassa tunnissa kännykkä oli latautunut täyteen ja Tespack Minissä vielä puolet latausta jäljellä. Tästä latasin kotona digipokkarini akun (960 mAh) lataamiseen, sekin oli latauksen alussa noin neljännekseen saakka purettu. Kameran latauduttua oli virtapankissa edelleen yhden ledin verran eli noin 25 % varausta jäljellä.
Tarkkoja lukujahan tällaisella testaamisella ei saa. Näppituntumaksi jäi, että Tespack Minillä voi tuollaisen tavallisen kännykän akun ladata 25 % varaustasolta täyteen ainakin kaksi kertaa, ehkä kolmekin. Täydestä virtapankista lähtee ulos hieman yli yhden ampeerin suuruinen virta, mutta akun varaustason alentuessa myös ulos lähtevä virta pienenee.
Kaiken virtapankkiin varastoituneen sähkön (5000 mAh) ulos saaminen on hidasta – tosin ei se ole juuri tarpeellistakaan. Virtapankkia ja ladattavan laitteen akkua voi ajatella ikäänkuin vesiastioina, jotka on yhdistetty putkella. Niin kauan kuin toisessa astiassa on selvästi enemmän vettä kuin toisessa (eli virtapankki on täynnä ja ladattava akku tyhjä), vesi virtaa nopeasti, mutta mitä pienemmäksi ero menee, sitä heikompi on virtaus. Tämä ei ole puute, vaan ominaisuus. Joka tapauksessa Tespack Minillä saa pienet akut (kännykät, kamerat) ladattua retkiolosuhteissa, ja kevytkin se on.
Ainoa miinus tulee laitteen mukana tulevasta USB-kaapelista: se on valmistettu muovista, joka jäykistyy huomattavasti jo nollakelissä. Kovalla pakkasella käytettäessä riskinä voi olla kaapelin murtuminen. Talvioloissa on siis otettava mukaan parempi kaapeli.
Keväällä, kun valon määrä lisääntyy, testaan sitten aurinkokennolaturin toimivuuden.