Hesarissa 12.7.2014 on juttu retkisähköstä. Jutussa on vertailtu viittä erilaista laitetta (neljä laturia ja yksi virtapankki), jotka on tarkoitettu mm. kännykän lataamiseen retkiolosuhteissa.
Juttu on otsikoitu rankalla väitteellä ”Kännykän retkilaturit huijaavat kuluttajaa”, mutta testin tulokset luettuaan ei voi olla kovasti eri mieltä. Tosin ilmeisesti yksi testatuista laitteista – veivilaturi – oli osittain rikki, joten sen osalta testitulos jäi vajavaiseksi. Normaalistihan kuluttaja olisi viallisen laitteen saatuaan reklamoinut sen ja todennäköisesti saanut jollain aikataululla toimivan aparaatin tilalle. Lehdenteon aikataulut eivät mahdollistane viikkojen tai jopa kuukausien odotusta tuollaisen tilanteen osuessa kohdalle.
Minäkin olen testannut erilaisia retkilatureita tai virtapankkeja. Otsikkokuvassa ne ovat vasemmalta oikealle:
- neljällä AA-kokoisella akulla tai paristolla toimiva Exibel Clas Ohlsonilta
- aurinkokennolla tai USB-sähköllä ladattava Oyama Clas Ohlsonilta (ei enää saatavana)
- aurinkokennolla tai USB-sähköllä ladattava nimetön laite Miniinthebox.comista
AA-pattereita syövä laite toimii, mutta on sikäli epäkäytännöllinen, että patterit pitää ostaa kaupasta tai jos käyttää akkuja, ne pitää ladata erillisellä laturilla. Patterien tyhjennyttyä tällä ei tee mitään. Tämä jäi muutaman käyttökerran jälkeen pöytälaatikon pohjalle.
Oyama toimii, mutta akkukapasiteetti on kovin vaatimaton. Ilmoitettu kapasiteetti on muistaakseni 2.000 mAh, todellinen luultavasti paljon vähemmän, koska laitteella ei pysty lataamaan kännykkäni 1.020 mAh akkua täyteen. Aurinkokenno on sekin hidas, mutta toimii kuitenkin. Hyvässä valossa, kuten Lapin keväthangilla tai keskiyön auringon aikaan, Oyama toimii tarkoitetulla tavalla. Ulos saatava virta on kuitenkin liian heikko iPadin lataamiseen – 7-tuumainen Samsung Galaxy Tab2 sillä latautuu, mutta hyvin hitaasti.
Kolmas, nimetön keksintö tuli paketissa suoraan Kiinasta – tosin pintapostina, eli toimitusaika oli vähän yli kolme viikkoa. Oyaman tapaan tässäkin on aurinkokenno, mutta se on kovin pieni ja siten melko heikkotehoinen. Kyllähän sillä lataa, mutta ilman muuta tällainen laite kannattaa ladata kotona USB-sähköllä ennen maastoon lähtemistä. Tätä laitetta testasin sitten vähän järjestelmällisemmin.
Laitteen kapasiteetin mainostetaan olevan 10.000 mAh, mutta 10-tuumaisen iPadin 6.930 mAh akku ei sillä lataudu läheskään täyteen. Mutta latautuu kuitenkin: testissäni akun lähtövaraustilanne oli 49 % ja kun virtapankki oli tyhjä, oli iPadissa varausta 73 %. Laite oli latauksen aikana päällä ja 3G-yhteys toiminnassa, mutta muutoin sitä ei käytetty.
Testasin samalla tavoin myös 7-tuumaisen Samsung Galaxy Tab2:n latauksen, ja nyt tulokset olivat peräti rohkaisevia. Samsungin lähtövaraustilanne oli 32 %, ja laitteen 4.000 mAh akku tuli virtapankista täyteen. Latauksen loppuvaiheessa virtapankin varaustilannetta kuvaavista neljästä ledistä paloi vielä kaksi, joten paketissa olisi ollut mehua vielä toisenkin laitteen lataamiseen.
iPadin ja Samsungin latautumistestien tulokset eivät ole oikein linjassa keskenään. Varaustilanneprosenttien ja akkukapasiteettien perusteella iPadin akkuun meni sähköä 1.663 mAh ja Samsungiin 2.720 mAh, mikä ei siis tyhjentänyt koko virtapankkia. Arvelen, että iPadin suurempi latausvirta selittää eron.
Yhteenvetona tästä testistä voin todeta, että näistä kolmesta vaihtoehdosta retkilleni lähtee mukaan tuo viimeisin eli Miniintheboxin nimetön laite. Kun sen lataa kotona täyteen, riittää siinä potkua esimerkiksi kännykän useampaankin lataussykliin. Tosin on huomioitava myös se, että talvella minkä tahansa akun lataaminen voi olla vaikeaa tai mahdotonta, jos akku on liian kylmä.
Vielä yksi laite on tulossa kokeltavaksi: Soscharger. Tämän pitäisi oleman ihan uusinta uutta veivilaturien sarjassa. Lisäksi laitteen tuotannon rahoitus Kickstarter-projektina on kiinnostava toimintatapa. Kuten herkästi tällaisissa tapauksissa, aikataulut ovat venyneet. Viimeisimmän tiedon mukaan toimitukset ovat juuri näinä päivinä käynnistyneet ja muutaman viikon päästä saatan saada omani. Palaan siis asiaan, kunhan paketti tulee ja pääsen veivaamaan.
Oyama-aurinkokennolaturi latautumassa ahkion päällä Enontekiön kevätauringossa.
Mulla on tällä hetkellä bruntonin resync 9000 mAh akku joka antaa usb:n ulos. Sillä latailen samsung s4 (2800mAh) puhelinta muutamaan otteeseen. Välillä mukaan tulee myös bruntonin paneeli solaris4 usb jolla taas voipi ladata virtapankkia. Hitaasti, mutta onnistuu. http://www.timoanttalainen.com/2014/05/auringosta-sahkoa-vempeleiden.html
Tuollaista Bruntonin paneelia pitänee harkita, jos tulee joskus lähdettyä pitemmäksi aikaa korpeen. Tai sitten lisäakkuja, jotka lataa kotona valmiiksi.
Minullakin on tulossa testiin joku Prisman n. 40 euron laturitsydeemi jossa usb-pääte, ja sen voi ladata itse täyteen taikka antaa auringon tehdä tehtävänsä. Täysin heräteostos hellulle lahjaksi ja ainoa vaihtoehto kyseisessä kaupassa. Lähinnä ajattelin sitä koiratutkapuhelinkäyttöön, joska jatkuvasti päällä oleva paikannus syö älypuhelimen akun hujauksessa. Saas nähdä oliko aivan turhake.