Rantsila - Tuomioja 25.3.2007

Ajokausi alkoi tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin - kevään ensimmäiset kilometrit ajoin jo 17.3.2007, ja ensimmäinen varsinainen retki tuli tehdyksi sekin jo maaliskuun puolella. Ajoreitti noudatteli pääpiirteissään samaa reittiä kuin mitä ajoin kesäkuussa 2006 moposkootterilla; nyt tosin en käynyt ihan Raahessa asti, vaan Tuomiojalta 8-tielle päästyäni käännyin takaisin Oulua kohti.

Alkuasetelma on saman tapainen kuin viime ajokauden päätösretken alussa, paitsi että talven aikana Vespa on saanut peräänsä tavaraboksin ja kevään ensi ajeluilla pyörä on vähän päässyt likaantumaan.

Kylmien ilmojen vuoksi istuinsuojakin on vielä paikallaan, sillä sen alla on retkipatjamateriaalista muotoon leikattu istuimenlämmitin. Eihän tuo mikään silmänilo ole, mutta johan Mikko Alatalokin aikanaan lauloi, että "onhan se halpa ja onhan se lämmin", tosin Mikko tarkoitti vähän muita asioita.

4-tiellä vähän Rantsilan kunnan rajan jälkeen tulee suosittu Nakkulan taukopaikka, jonne minäkin pysähdyin kahville.

Tällä reissulla oli ensimmäistä kertaa käytössä "vakionopeussäädin" eli kaasukäden lepuuttaja, jonka ostin Euro Motor Centeristä viidellä eurolla. Keksintö on yksinkertaisuudessaan nerokas: sen asennon voi säätää juuri sopivaksi niin, että kun kaasukäsi lepää luontevassa asennossa, on ajonopeus toivottu. Testasin sekä 80 että 100 km/h matkanopeuksissa ja hyvin toimi.

Ja kuten sillä viime kesän moposkootteriretkellä, kävin tälläkin kertaa Ruukin asemalla katsomassa, tulisiko junia. Ei tullut pohjoisesta.

Eikä etelästä.

Siispä matka jatkui. Tuomiojan jälkeen oli tämän retken ikävin osuus, kun metsän keskellä kulkeva vähäliikenteinen tie oli paikoitellen vielä suurelta osin jäässä. Vaikeimmissa paikoissa oli vain noin 20 cm leveä ränni tien keskellä sulana, mutta kieli keskellä suuta ajamalla siitäkin selvittiin.

Ennen viimeistä rypistystä oli paikallaan pysähtyä vielä Revonlahden Taukokartanoon kahville, aivan samoin kuin viime ajokauden päätösretkelläkin tuli tehdyksi.

Lämpötila vaihteli tällä retkellä 7...12 asteen välillä, eli ei tässä nyt vielä kesäkelejä ollut - riittävästi vaatetta päälle ja lämmittelytaukoja usein, niin kyllähän siellä tarkeni. Nyt on pahimmat ajohalut (pakkomielteet) saatu tyydytettyä, ja on helpompi odotella rauhassa niitä kunnon kesäkelejä. Ja voihan tässä vielä takatalvikin tulla.

Takaisin Potkulautablogiini tästä.